Fryst mangokesella med hallon
1 burk vaniljkesella
2 dl fryst mango
1 msk kokos, jag tog nog 4:-)
20 hallon till servering
Mixa till en slät röra, lägg upp i skålar. frys 1,5 timme.
Toppa med hallonen vid servering...
kokosbitar
Kokosbitar
50 g smör
1 dl Dansukker Finkornigt Strösocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
Glasyr
200 g ljus choklad
25 g kokosfett
Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt stå kallt. Skär ut i små bitar.
Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.
Jag använde hälfen sirap å hälften socker... sen tog jag oxå lite mindre av detta...
Men några 50 bitar blev det INTE!!
/Marina
Citronpaj med hallonmaräng
Mördeg:
300 g kallt smör
8 dl vetemjöl
1 dl florsocker
2 st ekologiska ägg
1 msk kallt vatten (om det behövs)
Lemon Curd:
9 st citroner
4.5 dl strösocker
150 g smör
7 msk majsstärkelse
6 st ekologiska ägg
6 st ekologiska äggulor
Ägg till pensling
Färska hallon till garnering
Hallonmaräng:
3 st ekologiska äggvitor
0.5 st citron, saften
3.25 dl strösocker
200 g färska hallon
Se klippet: Leila bakar citronpaj
Gör så här
1. Mördeg:
2. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker.
3. Tillsätt äggen och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vatten vid behov.
4. Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
5. Lemon Curd:
6. Koka upp citronsaft från 6 av citronerna och rivet skal från 9 med strösocker och smör.
7. Sila vätskan och släng skalet.
8. Blanda ut majsstärkelsen med saften från de sista citronerna och rör ner detta i den varma vätskan.
9. Vispa samman ägg och gulor.
10. Rör ner äggen i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under vispning tills krämen tjocknar.
11. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna.
12. Hallonmaräng och montering:
13. Sätt ugnen på 175 grader.
14. Kavla ut mördegen, fyll en pajform och frys.
15. Pensla botten på det frysta pajskalet med uppvispat ägg och täck kanterna med folie så de inte sjunker ned. Förbaka i cirka 10 minuter.
16. Fyll pajskalet med lemon curd.
17. Höj ugnstemperaturen till 250 grader övervvärme/grill (om inte marängen ska brännas av med gasbrännare).
18. Vispa äggvita, citronsaft och 1 dl strösocker till ett fast skum.
19. Tillsätt ytterligare 1 dl strösocker och vispa till ett fast skum.
20. Rör sönder hallonen med resterande strösocker och rör ned i marängen i omgångar. Vispa till ett fast skum.
21. Spritsa eller bred marängen över pajen och grädda marängen gyllene i mitten av ugnen, cirka 5 minuter alternativ bränn marängen med en gasbrännare.
Frida Helens Färgglada Fisksoppa
400 g fisk i bitar, gärna lax
3 morötter
1 purjolök
2 paprikor i olika färger
...2 tsk curry
1 l fiskbuljong
1 brk creme fraiche
1 dl hackad dill
1/2 citron (saften)
salt
Strimla grönsakerna, riv morötterna. Fräs curryn i smör tillsammans med grönsakerna i en gryta. Tillsätt buljongen och låt sjuda 5-10 minuter. Lägg i fisken och låt sjuda ytterligare 5 min. Blanda i creme fraiche, dill och citronsaft. Låt allt bli varm och smaka av med salt.
Super enkelt och super gott!
Tårtbotten, gluten, ägg och mjölkfri
2dl socker
2tsk bakpulver
2tsk vaniljsocker
1/2dl flytande margarin(milda är mjölkfritt)
2dl vatten
kokosflingor
Blanda alla ingredienser i en bunke och rör till en jämn smet. Häll den i en smord form, bröa med kokosflingor istället för ströbröd, (1,5L) Grädda i mitten av ugnen 175grader i 30-35 minuter. vet inte om den är god men hoppas Walter gillar den!!
-Anna
Citronrutor
3/4 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
225g smör
Platta ut degen i en LITEN långpanna. Låt vila i 30 min i kyl. Picka botten. Grädda i 15min i 200grader.
6ägg
4dl socker
1dl mjöl
rivetskal av 2 citroner
1 1/2 dl citrinsaft
florsocker att sikta över kakan
Vispa ägg och socker poröst. tillsätt mjöl och citron. Häll i pajskalet. Grädda ytterligare 10-12min eller tills krämen stannat.
Pudra mycket florsocker över kakan när den svlanat. Skär i bitar. Den är väldigt jobbig att skära men otroligt god!
- Anna
Chokladsnitt
200 g margarin eller smör
2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vanilj- eller vanillinsocker
1 äggula
2 msk vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
uppvispad äggula
pärlsocker eller hackad sötmandel
- sätt på ugnen 200grader och rör rumsvarmt fett och socker poröst
- rör ner kakao, vaniljsocker, äggula och vatten
- tillsätt mjölet blandat med bakpulvret och arbeta ihop till en deg
(använd gärna matberedare)
- rulla 4 längder, lika långa som plåten, och lägg dem på en plåt, smord eller
med bakplåtspapper
- pensla med äggvita, strö på pärlsocker eller hackad mandel
- grädda mitt i ugnen 10-12 min
- skär längderna i sneda bitar, c:a 2 cm breda, medan de är varma
-Anna
Aioli
3-4 vitlöksklyftor
2 äggulor
2dl olja
2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Bryn vitlöksklyftorna ordentligt bruna i stekpanna, lägg dem sedan i mixer eller matberedare. Tillsammans med äggulor salt och peppar och vitvinsvinäger. Mixa... tillsätt olja i tunn stråla... mixa tills du har en fluffig majonäs / aioli!!
-Anna
GI lasange
1 Stor squash
1 tsk salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 mdk olivolja
500g köttfärs
1 burk krossade tomater
1 lagerblad
2 tsk oregano och basilika
salt och svartpeppar
1 msk smör
1 1/5 dl grädde
1 paket mozarellaost, 250 gr
Sätt ugnen på 225 grader. Skiva squashen på längden. Lägg upp skivorna på handuk å salta lite för att dra ur saften ur dem.
Hacka lök, vitlök och fräs i lite olja. lägg upp på fat
Fräs köttfärsen
Blanda i kryddorna, örter, legerblad, lökblandningen å krossade tomaterna å låt puttra ca. 10 min.
Smörj en ungsform och lägg ett varv squash sen köttfärs, sen squash, köttfärs å sist toppar med ett sista varn squash.
Häll över grädde och riv mozarellan å lägg över lasangen.
In i ugnen 20-30 min tills den får fin färg.
Biskvier
Biskvier… finns det några godare julkakor. I år har jag gjort dom här två. En med krossad daim i och en med philadelfiaost och vit choklad. Eftersom flera har velat ha recepten skriver jag dom nu här! Botten är densamma till alla biskvirecept.
300g mandelmassa
1 äggvita
Riv mandelmassan och blanda ihop med äggvitan. Klicka ut små kakor på bakplåtspapper och grädda i 150 C i ca 10 min. Blir ca 45 stycken! Sen är det fyllningen som varieras…
Vanlig smörkräm;
100 g smör
2 dl florsocker
4 msk kakao
Med krossad dubbeldaim:
100g smör
11/2 dl florsocker
1 äggula
2 krossade dubbeldaijm
Med vit choklad:
150g Philadelfiaost
50g smör
2dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk puschextrakt
Päron biskvier:
100g smör
125g florsocker
2 äggulor
2tsk vaniljsocker
3 droppar grön karamellfärg
1 tsk päronessens( finns på apoteket)
Sen är det bara att bre valfri fyllning på bottnarna. De vanliga biskvierna doppas i mörk choklad. De med krossad daijm doppas i Marabous Apelsinkrokant choklad och de med Philadelfiaost doppas i vit choklad. Päronbiskvierna toppas med ytterligare en botten!
Lycka till!
-Anna
Chokladfudgetårta
http://www.tasteline.com/Recept/Chokladfudgetarta
Halloweenkaka
6dl socker
5 tsk vaniljsocker
8 ägg
9 dl mjöl
2 tsk bakpulver
rivet skal och saft från 2 apelsiner
garnering
200g kesella
2 tsk vaniljsocker
50g mjukt smör
500g florsocker
gul och röd karamellfärg
non stop
Rör smör och socker, vaniljsocker vitt och pösigt. Blanda i äggen ett i taget. Rör sen ner mjöl och bkp. Vänd ner apelsin och skal. Föredla i två smorda och bröade sockerkaksformar. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
Under tiden kan du röra ihop glasyren... rör ihop smör vaniljsocker, kesella och florsocker. Färga med röd och gul till lagom pumpa färg. När kakorna svlanat skär du av toppen så de är jämna, limma lite med lite glasyr och lägg ihop båda sockerkakorna. Bred resten av glasyren över och dekorera med nonstop!!
Trevlig Halloween -Anna
Baileysbollar!!
1dl socker
1/2 dl farinsocker
5dl havregryn
4 msk kakao
4 msk kaffe
4 msk baileys ( jag hade inget baileys så jag tog dooleys, blev jättegott!!)
Blanda ihop och rulla till bollar, precis som negerbollar!! Rulla sen i nått gott strössel...
-Anna
Keso plättar
3st ägg
3 msk dinkelmjöl
250g minikeso
Vispa ordentligt & stek på hög värme lite längre än vanligt.
Njut med blåbär eller vad du vill.
Mums:-)
Pernillas fantatiska bröd
240-250 grader
5dl fingervarmt vatten
1dl mjölk
25g jäst
2tsk honung
1dl grahamsmjöl
12dl vetemjöl special
2dl vetemjöl special till utbakning
Mät upp vatten & mjölk i en bunke. Smula ner jästen & lägg i salt & honung i en stor bunke.
Häll över lite "mjölkvatten" & rör om med trägaffel. Häll i resten av "mjölkvattnet" & rör ner mjölet.
Arbeta snabbt ihop degen. Strö över 2msk vetemjöl & låt jäsa under duk 1-1,5timmar.
Strö ut 1dl vetemjöl på bakbordet, tippa försiktigt ut degen. KNÅDA INTE.
Strö vetemjöl över. Platta försiktigt ut degen, KLEM INTE.
Skär snbbt degen i 6-7cm smala remsor, dela sen remsan i 2-3delar på snedden.
Lägg på plåt & grädda i 250grader i 15-20minuter, eller till bröden har fått fin färg.
Låt svalna på galler.
Man kan ha vallmofrön eller semsamfrön på brödet ist för allt mjöl.